GSM: 0888 666 506
     
           

Тематични сватби

 

Изборът на тема на сватбата не винаги е лесен и обикновено не се решава на първата ни съвместна среща. Всяка сватба и сватбено тържество е необходимо да имат своя концепция, която да обединява всички детайли – от сватбената покана, сватбена бутониера, сватбения букет, сватбената украса, декорацията на автомобилa,сватбени аксесоари. Изборът на тема зависи от много фактори - място на сватбата, сезон, близки празници до дата на сватбата, впечатления от посетени маршрути и екзотични дестинации...

Част от младоженците, когато си записват дата и час за първа среща с нас- нямат идея за избора на тема на сватбеното тържество. Затова ние решихме да пишем по тази тема и да улесним всички, които желаят да прочетат тази информация.

*Избор на място за сватбата

И така, като начало е необходимо да направите избор на място на сватбата. Изборът  на място за  сватбеното тържество, може да бъде- град, село, замък, местност с характерна природна забележителност, около море, язовир, или просто поляна с красиви цветя (Етно сватба). След като сте направили избор на точното място е необходимо да свържете мястото на сватбата с избор на меню, сватбена украса, свабени аксесоари, обичаи, музикално оформление и т.н.

*Избор на тема на сватбата по филм. Много често изборът на тема и дизайн на сватбеното тържество са по известен филм и филмов сценарий, от който сте били впечатлени и искате да присъства като стил и декор на вашето сватбено тържество.

*Избор на тема на сватбата по книга или приказка, това са приказни сватби. Кой не би искал да бъде красива булка или левент юнак от приказките, когото е обичал и харесвал в детството си.

*Избор на тема на сватбата, свързана с интереси и хоби- спорт, рисуване катерене, мотори. При избиране на стила на дадено тържество водеща роля имат освен хобито, интересите на булката и младоженеца. Използвайте хобито си, за да сътворите красива, индивидуална и отличаваща се сватба. Вашето хоби и интереси се промъкват като невидима нишка през цялото сватбено тържество. Хобито много често прозира освен в украсата и дизайна на сватбата, така и в сватбената фото сесия. При подготовката на тържеството трябва да се спазва правилото на етапността и във всеки етап да се долавя темата и концепцията на сватбата.

*Избор на тема на сватбата, касаещ минал период или историческо събитие. Такъв тип сватба е например сватба от 70 години на миналия век. Този тип тематични сватби са по– трудни за реализиране от младите хора. Трябва да положите усилия да се информирате за минал период, да уловите „духа на периода” и да го притворите в стилна и красива сватба. Този тип тематични сватби имат много характерен стил и красива винтидж визия.

*Сватби с тема Екзотика и екзотични страни - тази сватбена тема е свързана с пътувания в красиви дестинации и маршрути, - Хаити, Тайланд, Тибет, както и с характерните особености на обичаите и културата им. Екзотичните сватби са пищни и красиви сватби, събрали чара, красотата и дивната хубост на най-красивите местенца в света.

*Тематични сватби, свързани с празници от календара – Цветница, Гергъовден, Баба Марта, Енъовден. Младоженците се съобразяват с най- близкия предстоящ  празник и често пъти подчиняват темата на сватбата на този празник.

* Тематична сватба с тема цветя-рози, лалета, слънчогледи, кала, лилии. Цветята по принцип присъстват на всяка сватба и са задължителен елемент. Цветята могат да се използват като самостоятелен елемент, също и в комбинация с друг елемент. Много популярна е връзката между цветя и плодове, като темата може да бъде например мандарина, а екибаните да са аранжирани с цветя в бяло оранжеви гама.

*Плажна сватба - една много популярна тема за сватба с тема море и морски елементи. Не е необходимо да живеете на брега на океана или близко до морето, за да направите сватба с морска тематика. Разбира се, ако живеете на брега на морето, бихте могли по време на сватбата да си организирате и разходка с яхта за вас и вашите гости. В сватбите на морска тематика задължителни елементи са миди, рапанчета, морски звезди, пясък, камъчета, котви, въжета. Цветовете на морската сватба са синъо, тюркоаз и бяло.

* Плодова сватба – един много популярен вид сватба през последното десетилетие е плодовата сватба с всички възможни варианти - сватба с ягоди, сватба с мандарини, сватба с ябълка (еко сватба), тиквена сватба. Основната тема на плодовите сватби е видът, ароматът и вкусът на плодовете, които са избрани като лайт мотив на сватбеното тържество. Ярката украса на плода, както и неговият аромат и вкус мигновенно повишават настроението на гостите. Например, сватба с мандарина е красива и ароматна сватба. Малкият оранжев плод прилича на ярко слънце и се смята за символ на богатство и просперитет.

*Сезонни сватби- това са сватби, подчинени на сезона, в който се правят- есен, зима, пролет. Те носят в себе си характерната осанка и цветове на сезона, в който се правят. Дизайнът и цветовете на тези сватби са съобразени със сезона.                                                                                                                                        Сезонът е важен елемент при избора на тема и дизайн на сватбата. Всеки сезон се характеризира с различни видове цветя, аромати, плодове и  чар.

Всички теми за сватби са интересни и позволяват да покажете индивидуалност и креативност, като реализирате своите идеи и виждания за концепция, стил, дизаин и тема на сватбата. Независимо каква тема ще изберете за вашата сватба, трябва да знаете, че красивите и ароматни цветя са част от сватбата, допълват я  и й придават цялостен и завършен вид.

*Етно сватба

Етно сватбата е сложна плетеница от фолклорни елементи, ритуали и обичаи, съхранени от българите. Всички ритуали в етно сватбите са изпълнени със символика. Те са сложна компилация от вярванията, които има нашият народ.     От опит знаeм, че красива и незабравима етно сватба може да се направи и с малко пари.

 

Особености на етно сватбата

Трапеза с традиционни български блюда и чеверме (най- подходящо сред природата- на поляна).

Етно музика

Национални (народни) носии

Етно сватбата най-често се прави сред природата, осъвременен вариант - в ресторант с хубава градина, поточе и цветя.

Букет на булката - градински цветя и здравец - цвят и листа

В традиционните етно сватби булката трябва да е с венец на главата, приготвен от кумата.

Украса за масите на Етно сватба- ръчно бродирани карета, тишлайфери, плетени традиционни ковьори и карета, плетеници, букети на масите от билки и градински цветя, поставени в менчета, чаши за младоженците от изсушена гъдулка (вид тиква, има я в Северна България). На времето с тях са пили вода по кладенчетата.

Елементи на етно сватбата, които липсват в модерните сватби.

Ритуално измиване и бръснене на младоженеца.

Сплитане и забулване на булката.

Изпитания, на които е подложен младоженеца, преди да вземе булката.

Изработка на сватбено знаме – байрак, кумско дръвце.

Разбулване и наричане на китки с цветя.

Хвърляне на бели кърпички в река и наричането им.